Markkinoi mobiilissa tai kuole

Blogi
26.03.2015
Sirte Pihlaja
CEO, Customer Experience Optimiser

Markkinointi-investoinnit kohdistuvat maailmalla yhä useammin mobiilikanavaan. Samalla kun mobiilimainonnan osuus kaikesta digimainonnasta kasvaa, se saa uusia muotoja ja kohdentuu vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Tällöin mainonnan vaikutus on myös entistä tuloksekkaampaa. Olisiko sinunkin yrityksesi aika tarkistaa markkinointistrategiansa?

eMarketer Mobile Desktop Spending ChartTuoreet mobiilimarkkinoinnin tilastot maailmalta kertovat hurjaa kasvutarinaa: investoinnit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Vuosikasvu pelkästään Yhdysvalloissa on tällä hetkellä noin 9 miljardin dollarin luokkaa. Panostukset mobiilimainontaan kasvoivat viime vuonna 80%, kun asiakkaat kuluttavat yhä enemmän aikaa mobiilisovellusten parissa.

Mobiilimainonnan uskotaan jatkavan kasvuaan tänä vuonna ja tuplaantuvan 28,7 miljardiin dollariin, kerrotaan tutkimusyhtiö eMarketerin vastikään julkaistussa “State of U.S. Digital Advertising” –raportissa.

Mobiiliin tehtyjen panostusten arvo on jo lähes samoissa lukemissa desktop-mainonnan kanssa. Ennusteiden mukaan mobiiliin satsataan jo vuonna 2017 kaksinkertainen määrä desktop-mainosrahaan verrattuna. Parin vuoden päästä tästä mobiilin osuus olisi 72% kaikesta digimainonnasta. Suomi on näissäkin luvuissa muita Pohjoismaita jäljessä, mutta samanlainen trendi heijastuu meilläkin.

Mobile_ad_spending_2015_eMarketer 800px

Kuva. Mainonnan investoinnit Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa 2015

Enää mobiilimarkkinointi ei kuitenkaan ole kahden tai edes kolmen kauppa. Kovaa takaa tulevat niin Pinterest, Instagram kuin Snapchat, jotka ovat kaikki mahdollistaneet hiljattain sovellusten sisäisen mainonnan (in-app advertising).

 Googlen aiemmin hallussaan pitämää markkinajohtajan asemaa on onnistunut horjuttamaan erityisesti Facebook, joka Instagramin kanssa yhdessä nousee jo mobiilimarkkinoiden kärkinimeksi. Myös koplan kolmonen, Twitter, on panostanut vahvasti palvelunsa kaupallistamiseen tarjoamalla yhä aggressiivisemmin mobiilimainontaa palvelunsa julkaisija-asiakkaille.

Ole mukana asiakkaan arjessa ja osut paikalle oikeaan aikaan

Mobiilikäyttö lisääntyy tällä hetkellä erityisesti mobiilihakujen ja paikkasidonnaisten palvelujen suosion ja käytön kasvun myötä. Sijaintitietoon perustuva, sovelluksissa tapahtuva mainonta kiinnostaa markkinoijia erityisesti siksi, että se mahdollistaa tehokkaamman tiedonsaannin kuluttajista kuin perinteinen webin mobiilikäyttöön pohjautuva markkinointi. Asiakkaille pystytään myös luomaan entistä koskettavampia elämyksiä sovellusten osana, kun jo palvelumuotoiluvaiheessa tiedetään, minkälaisessa ympäristössä – vaikkapa pelin osana – mainokset näytetään.

Parasta mobiilimarkkinointia on kuitenkin se, kun et markkinoi asiakkaasi mielestä laisinkaan. Tällöin viestit ovat niin hyvin kohdennettuja, että ne koetaan palveluna eikä mainontana. Tähän mobiilisovellukset antavat oivallisen tilaisuuden, koska ne mahdollistavat markkinointiviestien entistä paremman kohdentamisen. Ja mitä useammin olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sitä uskollisemmaksi asiakassuhde muuttuu.

Asiakkaiden tarpeisiin vastaavan palvelun tarjoaminen onnistuu vain, kun yritykselläsi on riittävästi asiakasymmärrystä, tarpeeksi tietoa kustakin yksittäisestä asiakkaasta ja tämän mieltymyksistä sekä ennen kaikkea kyvykkyyttä yhdistää näitä asioita oivaltavalla tavalla.

Ymmärrä, kuuntele, kommunikoi ja kehitä

Tarvittavaa ymmärrystä ja tilanneherkkyyttä voit parhaiten kasvattaa suunnittelemalla asiakaskohtaamisia ennakkoon. Muutos kannattaa aloittaa mallintamalla asiakkaan palvelupolku asiakkuuskokemuskartaksi. Kartan avulla yrityksesi ymmärtää entistä paremmin asiakkaidenne arkikäyttäytymistä ja oppii tulkitsemaan sitä asiakkaan ostospolun näkökulmasta. Tämän jälkeen onkin helpompi tunnistaa asiakkaiden mielenkiintoja tarvelähtöisesti eikä yrityksen kehittämän myyntiprosessin kautta. Ollaan jo oikealla tiellä.

Lisäksi asiakkaita tulee opetella kuuntelemaan jatkuvasti – reaaliajassa – jotta organisaatiosi voi varmistaa, että sen markkinoinnissa viestimät palvelulupaukset tulevat myös asiakkaiden mielestä lunastetuiksi eri kohtaamisissa. Ja tietenkin se tunne, joka on aina ostopäätöksen takana, pitää saada aikaan elämyksellisellä markkinoinnilla myös toimittaessa mobiili edellä. Tilannesidonnaiseen vuoropuheluun oppiessaan organisaatiosi pystyy aidosti tekemään markkinointiviestintää, joka osuu oikeaan aikaan oikealle ihmiselle. Ja kohta jo kilisee kassaankin rahaa.

 

Sirte Pihlaja on Suomen ensimmäisen asiakkuuskokemusten suunnittelutoimiston, Shiruten toimitusjohtaja ja kansainvälisen Customer Experience -ammattilaisverkoston (CXPA) toiminnanjohtaja Suomessa. Shirutessa Sirte parantaa asiakasyritystensä tarjoamia asiakkuuskokemuksia luovin keinoin – silloin kun ei ole auttamassa omia asiakkaitaan lunastamaan palvelulupauksiaan.

Kun haluat tietää lisää

Tutustu asiakaskuunteluvalmennukseemme ja ilmoittaudu mukaan!

 

Lisätietoja eMarketerin tutkimuksesta

Kiinnostuitko?

Haluatko kuulla enemmän uusista mielenkiintoisista konsepteistamme tuloksellisempaan asiakasmarkkinointiin liittyen? Kysy meiltä lisää!

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Sirte Pihlaja, puh. (050) 5700 190.

Suomalaisen kirjailijan asiakaskokemusteos best seller kärkeen ympäri maailmaa

Asiakaskokemuksesta kertova “Customer Experience 2” -kirja ampaisi heti julkaisunsa jälkeen globaalien myyntitilastojen kärkeen. Se nousi Amazonin best seller -listojen huipulle, sijoittuen ykköseksi mm. Customer Service- ja Consumer Behaviour -kategorioissa useissa eri maissa (esim. USA, UK, Kanada ja Ranska). Kirjan kirjoittajat ovat nyt Best Selling -bisneskirjailijoita kolmessa eri maanosassa. Shiruten toimitusjohtaja, Sirte Pihlaja, on yksi kirjan kirjoittajista. Hän kirjoitti teokseen asiakaskeskeisestä kulttuurista korostaen leikin ja luovuuden roolia bisneksessä.

Kiinnostuitko?

Tarvitseeko yrityksesi pientä kunnonkohotusta asiakaskohtaamisten johtamisessa? Me valloitamme sydämiä ja 
teemme asiakkaistasi onnellisia. Osaamme herättää asiakkaassasi tarpeen ostaa, sitoutua ja 
suositella! Lähdetään yhdessä juoksemaan yrityksesi maailmankartalle.

MYYNTI

sales (at ) shirute.com

MUUT TIEDUSTELUT

sales (at) shirute.com

Tilaa uutiskirje