Älyä asiakaskohtaamisiin

Blogi
19.02.2015
Antti Brunni
Digistrategisti, Tietotalo

Kaupan alan suurin ongelma on, että asiakkaasta saadaan yleensä tietoa vasta, kun ostotapahtuma on toteutunut ja ostaja on kävelemässä pois myymälästä. Parhaassakin tapauksessa kassa tiedustelee vain tyytyväisyyttä edelliseen hankintaan.

Hyvää palvelua saa vain, jos myyjä tuntee tai tunnistaa asiakkaan mieltymykset, ja pystyy näin vastaamaan tämän tarpeeseen. Tyypillisesti asiakas unohtaa, ei tiedä tai ei kerro, mitä oikeasti oli hakemassa. Näin myyjä menettää mahdollisuuden luoda ostokokemuksesta piirun verran merkityksellisempi.

Verkkokaupassa käyttäjää voidaan profiloida nopeasti hänen käyttäytymisensä pohjalta ja hyödyntää tätä tietoa osana ostostapahtumaa. Nyt tämä aiemmin hieman tungettelevaksi koettu suosittelu on muuntunut kuluttajavaatimukseksi ja siirtynyt jo myymäläasiointiin. Paikka- ja tilannesidonnainen viestintä on muuttanut tämän pelin täydellisesti.

Äskettäin järjestetyillä Matkamessuilla oli käytössään tilannesidonnaisen viestinnän mahdollistavalla iBeacon-teknologialla terästetty mobiilisovellus. Kävijöiden liikkumista ja sijaintia messuhallissa hyödyntävä sovellus mahdollisti tarjousten, palveluviestien ja herätteiden lähettämisen mobiililaitteeseen. 

Kaikkiaan messujen aikana pystyttiin toimittamaan lähes 10 000 uutta digitaalista ja mitattavaa asiakaskohtaamista, joiden kaikkien ytimessä oli tietty tilanne tai fyysinen sijainti. Osa herätteistä pystyi tuottamaan käyttäjältä toivottua toimintaa yli 60% konversioasteella.

Kun olen keskustellut kontekstisidonnaisen viestinnän mahdollisuuksista, olen toistuvasti kohdannut kolme kimuranttia kysymystä. Matkamessujen 70 000 kävijän otannan antamien tulosten perusteella pystyn nyt vastaamaan niihin.

1. Onko laitekanta valmis?

On. Lähes 79 prosentilla  käyttäjistä, jotka latasivat sovelluksen, oli käytössään iBeacon-teknologiaa tukeva laite.

2. Lataako kukaan sovellusta?

Lataa. Matkamessujen sovellus nousi muun muassa App Storessa viikossa ilmaisten sovellusten top-listalle sijalle 19 ja matkailukategoriassa oli koko messujen ajan listan sijalla yksi.

3. Ovatko käyttäjät valmiita?

Tähänkin voi sanoa kyllä. Käyttäjistä, joiden laitteet tukivat iBeacon-teknologiaa, 21 prosenttia hyödynsi herätteitä. Tätä lukua voidaan parantaa opastamalla käyttäjää sovelluksessa ja tekemällä varmistuksia sekä pakotuksia.

Vertailuluku on hyvin linjassa Yhdysvaltojen markkinoiden kanssa. Eri lähteiden mukaan 25-50 prosenttia sikäläisistä käyttäjistä pitää bluetooth-yhteyttä päällä laitteissaan.

Yhteyksien aktiivinen käyttö kasvaa erilaisten bluetooth-yhteyksiä hyödyntävien laitteiden, kuten kaiuttimien, sykevöiden ja älykellojen yleistymisen myötä.

Nämä ovat rohkaisevia lukuja, kun yrityksissä mietitään mobiilistrategian seuraavia kehitysaskeleita tai kontekstisidonnaisen viestinnän hyödyntämistä.

Konteksti on uusi media

Käytännössä kaikilla yrityksillä on nyt mahdollisuus esimerkiksi tunnistaa kanta-asiakkaat, kasvattaa keskiostosta digitaalisilla kupongeilla, ja aktivoida lisämyyntiä personoidulla mobiililla viestinnällä. Keskeisessä roolissa ovat uudessa mediassa lähetetyt viestit ja herätteet. Niiden on oltava henkilökohtaisia, teräviä ja toimintalähtöisiä ­- jo sovellustasolla. Siksi on myös arvioitava, millaista liiketoiminnallista tai asiakaskokemuksen haastetta ratkaistaan ja miten rakennetaan konsepti tukemaan sitä.

On eri asia siirtää tarjouksia verkkoon kuin kehittää asiakassuhdetta palveluviestinnän ja uudenlaisen kanta-asiakkuuden kautta. Verkkomaailmasta tutut tavat kartoittaa ja tutkia asiakkaiden toimintaa suhteessa yritykseen laajenevat fyysiseen tilaan. Kun poikkean jatkossa vaatekauppaan, myyjä tietää, mitä heidän tuotteitaan olen arvioinut verkossa, mikä on tarkka kokoni ja mikä tyyli miellyttää minua. Tai matkalla rock-konserttiin lähiapteekkini pystyy muistuttamaan minua korvatulppien hankinnasta. Asiakas määrittää toiminnallaan jatkossa aktiivisemmin sen, millaisen suhteen hän haluaa brändiin muodostaa.

Asiakas voi personointipäätöksillään kertoa itselleen tärkeät asiat ilman, että meidän tarvitsee passiivisesti odottaa ensimmäisten big datan palasten louhintaa. Käsillä on mobiilisovellusten totuuden hetki. Joko sovellukset elävät luontevasti osana käyttäjien arkea ja muistuttavat olemassaolostaan palvelemalla asiakasta, tai ne jäävät taskun pohjalle vailla käyttöä.

Näillä keinoilla voidaan ottaa ensimmäisiä askeleita kohti uusia älykkäitä asiakaskohtaamisia.

 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Markkinointi & Mainonta -lehden Tietotalo Kumppaniblogi -palstalla.

Kun haluat tietää lisää

Tutustu reaaliaikaisen markkinoinnin tarjontaamme

Kiinnostuitko?

Haluatko kuulla enemmän uusista mielenkiintoisista konsepteistamme reaaliaikaiseen markkinointiin liittyen? Kysy meiltä lisää! 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Sirte Pihlaja, puh. (050) 5700 190.

Suomalaisen kirjailijan asiakaskokemusteos best seller kärkeen ympäri maailmaa

Asiakaskokemuksesta kertova “Customer Experience 2” -kirja ampaisi heti julkaisunsa jälkeen globaalien myyntitilastojen kärkeen. Se nousi Amazonin best seller -listojen huipulle, sijoittuen ykköseksi mm. Customer Service- ja Consumer Behaviour -kategorioissa useissa eri maissa (esim. USA, UK, Kanada ja Ranska). Kirjan kirjoittajat ovat nyt Best Selling -bisneskirjailijoita kolmessa eri maanosassa. Shiruten toimitusjohtaja, Sirte Pihlaja, on yksi kirjan kirjoittajista. Hän kirjoitti teokseen asiakaskeskeisestä kulttuurista korostaen leikin ja luovuuden roolia bisneksessä.

Kiinnostuitko?

Tarvitseeko yrityksesi pientä kunnonkohotusta asiakaskohtaamisten johtamisessa? Me valloitamme sydämiä ja 
teemme asiakkaistasi onnellisia. Osaamme herättää asiakkaassasi tarpeen ostaa, sitoutua ja 
suositella! Lähdetään yhdessä juoksemaan yrityksesi maailmankartalle.

MYYNTI

sales (at ) shirute.com

MUUT TIEDUSTELUT

sales (at) shirute.com

Tilaa uutiskirje